مدیر وبلاگ
 
آمار واطلاعات
بازدید امروز : 124
بازدید دیروز : 415
کل بازدید : 780848
کل یادداشتها ها : 965
خبر مایه


احکام پوشش و زینت

(مسأله 3018) انسان باید عورت خود را از کسانى که مکلّفند، گرچه با او محرم باشند، و نیز از دیوانه و بچّه اى که خوب و بد را تشخیص مى دهند، هر چند محرم باشند، بپوشاند ولى زن و شوهر لازم نیست عورت خود را از یکدیگر بپوشانند.

(مسأله 3019) اصل لزوم حجاب براى زن از ضروریّات اسلام است، هر چند بعضى از جزئیات آن از ضروریات نیست. پس زن باید بدن و موى خود را از مرد نامحرم بپوشاند، بلکه احتیاط آن است که بدن و موى خود را از پسرى هم که بالغ نشده ولى خوب و بد را مى فهمد و به حدّى رسیده که ممکن است به قصد لذّت نگاه کند، بپوشاند لکن پوشاندن صورت ودست ها تا مچ اگر به قصد نشان دادن به مردها و لذّت بردن آنها نباشد لازم نیست، هرچند خوب است، ولى قدم هاى خود را باید بپوشاند و بنابر احتیاط پوشش زن ها به شکلى باشد که برجستگى هاى بدن آنان نیز نمایان نباشد.

(مسأله 3020) پوشیدن لباس نازک و لباسى که در صورت تابش نور، بدن از زیر آن نمایان مى شود، در جایى که نامحرم باشد اشکال دارد، همچنین پوشیدن لباس رنگین و چشمگیر در صورتى که براى زن زینت حساب شود و نامحرم او را ببیند، محلّ اشکال است.

(مسأله 3021) اگر زن شغلى داشته باشد و بخواهد کارى انجام دهد که در مقابل نامحرم مراعات حجاب براى او ممکن نباشد، باید آن را ترک کند و شغلى را انتخاب کند که بتواند حجاب شرعى را رعایت نماید.

(مسأله 3022) پوشیدن لباس طلاباف و ابریشم خالص براى مردها حرام است ولى براى زن ها اشکال ندارد.

(مسأله 3023) زینت کردن مردها با طلا نظیر استفاده از زنجیر و انگشتر و ساعت مچى طلا و بنابر احتیاط واجب، عینک طلا حرام است امّا اگر مقدار کمى طلا در آن به

[512]

کار رفته باشد به گونه اى که چیزى محسوب نشود، اشکال ندارد و زینت کردن مردها با «پلاتین» جایز است.

(مسأله 3024) گذاشتن دندان طلا و دندانى که روکش طلا دارد براى زن مانعى ندارد، ولى براى مرد اگر نمایان باشد و زینت حساب شود، جایز نیست، مگر این که حفظ دندان متوقّف بر آن باشد.

(مسأله 3025) ظاهر کردن هر آنچه در نظر عرف زینت و آرایش براى زن محسوب مى شود، در برابر مرد نامحرم جایز نیست.

(مسأله 3026) استفاده زن ها از کلاه گیس هاى معمول مانعى ندارد اما از نامحرم باید پوشانده شود، زیرا کلاه گیس معمولاً براى زن ها نوعى زینت حساب مى شود و زینت زن باید از نامحرم پوشیده باشد.

(مسأله 3027) زینت کردن زن در عدّه وفات شوهر حرام است وتفصیل آن در «مسائل عدّه» بیان خواهد شد.

(مسأله 3028) پوشیدن «لباس شهرت» حرام است و مقصود از آن لباسى است که عرفاً زننده است و از جهت زنندگى، انسان انگشت نما مى شود.

(مسأله 3029) پوشیدن هر لباسى که در نظر عرف لباس زنانه باشد به عنوان لباس رسمى و ظاهر شدن با آن در اجتماع براى مردها حرام است، همچنین پوشیدن هر لباسى که عرفاً لباس مردانه باشد به عنوان لباس رسمى براى زن ها حرام مى باشد، و در این حکم فرقى بین زن و شوهر و نیز بین این که لباس ملکى شخصى باشد یا نباشد نیست ولى پوشیدن لباس مشترک، یعنى لباسى که هم زنان و هم مردان مى پوشند، اشکال ندارد.

(مسأله 3030) اگر به نحو موقّت و غیر رسمى و براى یک هدف عقلایى، مرد لباس زن یا زن لباس مرد را بپوشد، اشکال ندارد.

(مسأله 3031) پوشیدن لباس مخصوص کفار و یا آویختن صلیب و مانند آن و نیز لباسى که ترویج کننده یک نوع فرهنگ یا اندیشه ضد اخلاقى و یا بى بندوبارى باشد، جایز نیست و تولید کنندگان و فروشندگان لباس نیز باید از تولید و فروش چنین پوشاکى پرهیز کنند.

[513]

احکام نگاه، لمس و صدا

(مسأله 3032) نگاه مرد به بدن زن نامحرم، چه با قصد لذّت وچه بدون آن، حرام است و نگاه کردن به صورت و دست ها اگر به قصد لذّت باشد حرام است، ولى اگر بدون قصد لذّت باشد مانعى ندارد، و نیز نگاه کردن زن به قسمت هایى از بدن مرد نامحرم که معمولاً پوشانده مى شود حرام مى باشد، و نگاه کردن به صورت و بدن و موى دختر نابالغ اگر به قصد لذّت نباشد و به واسطه نگاه کردن هم انسان نترسد که به حرام بیفتد، اشکال ندارد، ولى بنابر احتیاط باید به جاهایى مثل ران و شکم که معمولاً آن را مى پوشانند نگاه نکند.

(مسأله 3033) نگاه کردن بدون قصد لذّت به دست، مچ، صورت و موى جلوى سر زن هایى که سنّ آنان از حدّ ازدواج و تمتّع گذشته است، مانعى ندارد ولى لمس عمدى بدن آنان جایز نیست.

(مسأله 3034) نگاه کردن بدون قصد لذّت و بدون این که بترسد به گناه بیفتد، به صورت، دست و موى زنان روستایى که معمولاً موى خود را نمى پوشانند یا به صورت، دست و موى زنان بدحجابى که عمداً مراعات حجاب شرعى را نمى کنند، هرچند خلاف احتیاط است، ولى ظاهراً اشکال ندارد.

(مسأله 3035) مردها مى توانند هنگام سینه زدن براى عزادارى، سینه خود را برهنه کنند ولى نگاه کردن زنان به سینه آنان حرام است، و اگرمردها بدانند که زن ها عمداً به بدن آنها نگاه مى کنند، احوط آن است که سینه خود را برهنه نکنند.

(مسأله 3036) کسى که مى خواهد ازدواج کند، فقط به مقدار متعارف براى شناخت و پسندیدن جایز است به صورت، مو و دست هاى زن یا دختر مورد نظر نگاه کند و چنانچه بانگاه اوّل غرض حاصل نشود، تکرار آن اشکال ندارد ولى به هر حال نباید قصد لذّت داشته باشد، هر چند حصول لذّت قهرى اشکال ندارد.

(مسأله 3037) اگر انسان بدون قصد لذّت به صورت و دست هاى زن هاى غیر مسلمان و جاهایى که معمولاً در انظار عمومى آنها را نمى پوشانند نگاه کند، در صورتى که نترسد به حرام بیفتد، اشکال ندارد.

(مسأله 3038) نگاه کردن به عورت دیگرى حرام است، اگرچه از پشت شیشه یا در آینه یا آب صاف و مانند اینها باشد، و احتیاط واجب آن است که به عورت بچّه ممیّز هم

[514]

نگاه نکنند، ولى زن و شوهر مى توانند به تمام بدن یکدیگر نگاه کنند.

(مسأله 3039) مرد و زنى که با یکدیگر محرمند، اگر قصد لذّت نداشته باشند، مى توانند به غیر از عورت به تمام بدن یکدیگر نگاه کنند.

(مسأله 3040) مرد نباید به قصد لذّت به بدن مرد دیگر نگاه کند و نگاه کردن زن هم به بدن زن دیگر با قصد لذّت حرام است.

(مسأله 3041) گرفتن فیلم و عکس توسّط مرد از زن نامحرم حرام نیست، ولى اگر براى عکس برداشتن مجبور شود که عمل حرام دیگرى انجام دهد، مثلاً دست به بدن او بزند یا نظر او به صورت زینت شده زن یا به سایر بدن او بیفتد، نباید عکس او را بردارد، و اگر مرد، زن نامحرمى را بشناسد، در صورتى که آن زن متهتّک نباشد ـ یعنى عفیف و نجیب باشد ـ نباید به عکس او نگاه کند.

(مسأله 3042) اگر در حال ناچارى زن بخواهد زن دیگر یا مردى غیر از شوهر خود را تَنقیه کند یا عورت او را آب بکشد، و همچنین اگر مرد بخواهد مرد دیگر یا زنى غیر از همسر خود را تنقیه کند یا عورت او را آب بکشد، باید چیزى در دست کند که دست او به عورت نرسد.

(مسأله 3043) اگر مرد براى معالجه زن نامحرم ناچار باشد که او را نگاه کند و دست به بدن او بزند، اشکال ندارد ولى اگر با نگاه کردن بتواند معالجه کند، نباید دست به بدن او بزند و اگر با دست زدن مى تواند معالجه کند، نباید به او نگاه کند.

(مسأله 3044) اگر انسان براى معالجه کسى ناچار شود که به عورت او نگاه کند، بنابر احتیاط واجب باید آینه را در مقابل گذاشته و در آن نگاه کند، ولى اگر چاره اى جز نگاه کردن به عورت نباشد، اشکال ندارد.

(مسأله 3045) زن مى تواند در جایى که نامحرم هست با صداى بلند صحبت کند، مگر این که صداى او موجب تحریک مردهاى نامحرم باشد که در این صورت جایز نیست.

(مسأله 3046) زن و مرد نامحرم مى توانند صداى یکدیگر را بدون قصد لذّت بشنوند، خواه به صورت صحبت کردن باشد یا به شکلى دیگر، و خواه به طور مستقیم باشد یا غیر مستقیم، ولى اگر صداى زن مهیّج باشد، بنابر احتیاط از گوش دادن به آن اجتناب شود.






طراحی پوسته توسط تیم پارسی بلاگ