جوانان و معاد (روز قیامت)
جوانان عزیز! یکى دیگر از ضروریات دین مذهب ما شیعیان معاد و اعتقاد داشتن به روز قیامت است.
معاد یعنى چه؟ معاد یعنى بازگشت انسان بسوى خداوند.
همه مى دانیم که روزى خواهیم مرد و سرانجام در پیشگاه خداوند زنده خواهیم شد.
سؤال: اینست که بعد از مرگ چه مى شود؟ آیا انسان با مردن نابود خواهد شد؟ یا مثل خورشید که هر روز غروب مى کند و روز بعد دوباره طلوع مى کند، انسان هم بعد از مرگ دوباره زنده مى شود؟ از دیدگاه اسلام، مردن تنها یک مسافرت است و شما از این جهان به جهان دیگر مسافرت مى کنید! و زندگى آن جهان نتیجه این دنیا است.(اَلدُّنیا مَزْرَعَةُ الاْخِرَةِ).
اگر در این جهان افراد نیکوکارى بوده اید در جهان دیگر در راحتى و آسایش خواهید بود و اگر در این دنیا افراد بدى بودید در آنجا در رنج و عذاب خواهید بود.
سؤال: چرا براى بعضى از افراد پذیرفتن این امر مشکل است که انسانها بعد از مردن دوباره زنده مى شوند؟
جواب: قرآن مجید این مشکل را جواب داده است. یک جواب این است که مگر خداوند در آغاز انسانها و موجودات عالم راخلق نکرده است؟ آیا خلق در بار اوّل مهمّ تر است یا مرحله دوّم؟ آیا اختراع یک هواپیما و ساختن آن براى بار اوّل مشکل تر است یا باز کردن قطعات آن و مونتاژ کردن آن براى مرحله دوّم؟ مسلماً ساختن مرحله اوّل بسیار مشکل تر است. پس خدایى که خود انسان را خلق کرده است مى تواند بار دیگر او را زنده نماید.
برزخ یعنى چه؟ و در کجاست؟
با مردن روح انسان از بدن و جسم جدا مى شود، ولى چون هنوز تا برپا شدن قیامت، فاصله دارد، وارد عالم برزخ مى شود که بین دنیا و عالم قیامت است.
امامان ما فرموده اند عالم برزخ بسیار بزرگتر از دنیا است (نه کره زمین) و در آنجا براى نیکوکاران لذتها و نعمتهاى زیادى آماده شده است. چنانچه بدکاران نیز در آنجا در رنج و ناراحتى هستند.
قیامت براى رسیدگى اعمال انسانها:
قیامت روزى است که تمام مردم به قدرت خداوند از دل خاک بیرون مى آیند و هر کس کارهایى را که انجام داده است خواهد دید (مثل اینکه آنها را فیلمبردارى و ضبط کرده باشند). در آن روز نیکوکاران وقتى پرونده خود را مى بینند خوشحال مى شوند ولى گناهکاران نارحت شده مى گویند کاش پرونده خود را نمى دیدیم. در این روز است که به تمام کارهاى خوب و بد افراد رسیدگى شده و نیکوکاران وارد بهشت جاویدان شده بدکاران راهى جهنّم مى شوند.
جوان بهشتى کیست؟
در این باره حدیثى از رسول خدا(صلى الله علیه وآله) اشاره مى کنیم: قال رسول اللّه(صلى الله علیه وآله): «اَلْوَلَدُ الصّالِحُ رِیْحانَةٌ مِنْ ریا حینِ الجَنَّةِ» پیامبر اکرم(صلى الله علیه وآله)فرمودند: «فرزند صالح، گلى از گلهاى بهشت است.»([1])
بلى درست است فرزند صالح یعنى فرزند خوب و نیکوکار. فرزند صالح، به پدر و مادرش، به دوستان و خویشاوندانش احترام مى گذارد، خوش اخلاق است، دیگران را مسخره نمى کند، آزارش به کسى نمى رسد، از دوستان بد کناره گیرى مى کند، قرآن را یاد مى گیرد، به دستوراتش عمل مى کند، نمازش را مى خواند، سعى مى کند به مسجد برود، اگر کسى به کمک او نیاز داشت کوتاهى نمى کند، در درسهایش مى کوشد تا فرد مفیدى براى جامعه باشد، از زحمتهاى معلمش قدردانى مى کند. البته در کنار اینها خوب است که به سرگرمى ها، ورزش و تفریحات سالم نیز اهمیّت بدهد زیرا که عقل سالم در بدن سالم است و چنین جوانى یقیناً بهشتى خواهد شد.
جوان جهنّمى کیست؟
جوان جهنّمى کسى است که آنچه در مسئله فوق بیان کردیم برعکس آنها عمل کند جایگاهش جهنّم مى باشد، که جایگاه تنبیه و کیفر دادن کافران و گنهکاران است، آتش آنجا سوزاننده تر از آتش دنیاست و همیشگى است. خداوند در قرآن مجید جهنّم را اینطور توصیف فرموده است. (آنان که به آیات ما کافر شدند به زودى آنها را در آتش مى اندازیم که هرگاه پوست بدنشان بسوزد و بریزد دوباره پوستى نو بر تنشان فرو مى پوشیم تا دگرباره بسوزند و عذاب ما را بچشند.»
شفاعت چیست؟
یک مسئله اى که باید همه ما اعتقاد داشته باشیم شفاعت است، شفاعت یعنى واسطه شدن براى بخشودن گناهان کسى. در قیامت پیامبران و پیامبر گرامى اسلام و ائمه اطهار صلوات اللّه علیهم اجمعین با اجازه خداوند متعال، واسطه مى شوند تا خداوند گناهان بعضى از گناهکارانى را که گناهشان کم است، ببخشد. البته بعضى از گناهکاران هستند که تا مدتى عذاب نبینند شایستگى شفاعت را پیدا نمى کنند و بعضى از گناهان است که به طور کلى لیاقت شفاعت را از بین مى برد، مثل سبک شمردن نماز ...